Korpa  

Nema proizvoda

0,00 RSD Isporuka
0,00 RSD Ukupno

Plaćanje

Novi proizvodi

Svi novi proizvodi

Nema podloge za ovaj modul printlabelmarker

Anis zvezdasti zacin

Anis zvezdasti zacin

Nema nagradnih poena za ovaj proizvod.


SAMO ONLINE

Anis zvezdasti zacin

Cena je za pakovanje od 10 grama zacina.

Začinska biljka anis (Pimpinella anisum), kod nas nedovoljno zastupljena, obilato se koristi u Španiji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj i Rusiji. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Tosk

VISE DETALJA...

Dostupnost : Ovog proizvoda nema trenutno na stanju

90,00 RSD

Anis zvezdasti zacin

Cena je za pakovanje od 10 grama zacina.

Začinska biljka anis (Pimpinella anisum), kod nas nedovoljno zastupljena, obilato se koristi u Španiji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj i Rusiji. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi.

Anis se danas najviše koristi kao začin za kolače, pecivo i hleb. U nekim krajevima sa anisom se začinjavaju sosovi, variva i salate. Pekmez i kompot od šljiva takođe dobija posebnu notu ako se začini anisom. Ali, kako anis brzo gubi ukus i miris, treba da se samelje neposredno pre upotrebe.

Anis se dosta koristi i u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i kod proizvodnje likera. U svetu postoje likeri i rakije sa mirisom anisa, među kojima su najpoznatiji francuski perno, turski raki, grčki uzo i makedonska mastika.

Lekovita svojstva

Kao i većina drugih biljaka i anis poseduje lekovita svojstva. Lekoviti delovi biljke su plod, odnosno zrelo seme, koje sadrži eterično i masno ulje, proteine, ugljene hidrate. Dominantni sastojak eteričnog ulja je transanetol od koga i potiče specifična aroma i slatkast ukus. Poseduje vitamine A i C, folnu kiselinu, kao i minerale kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum. Da bi bilo što delotvornije seme se skuplja isključivo po suvom vremenu, u avgustu i septembru kada plod dozreva. Ubrane semenke se raspoređuju na toplom i prozračnom mestu, pri čemu se tokom sušenja obavezno okreću.
Seme anisa deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Da bi eliminisali mučninu nastalu zbog previše masne hrane, jakih začina ili preprženih jela, treba tri do četiri puta dnevno piti anisov čaj. U anisov čaj, spremljen na uobičajen način, doda se pola kašičice meda i svež listić nane.
Zagovornici narodne medicine seme anisa preporučuju kao delotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve. Preporučuju ga i za čišćenje nakupljene sluzi iz pluća, želuca, mokraćne bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice. "Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova", ističu Englezi u osmišljenoj krilatici, naglašavajući da svako može da se uveri u njegovu delotvornost ukoliko popije šoljicu anisovog čaja pre spavanja.
Eterično ulje anisa od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita. Takođe, ulje se pokazalo uspešnim i u pospešivanju cirkulacije i uklanjanju celulita. Međutim, treba voditi računa da se eterično ulje ne drži na svetlosti i vazduhu, jer tako izloženo gubi važan sastojak anetol. Zato, dobri poznavaoci njegovih korisnih sastojaka savetuju da je najbolje koristiti sveže ulje.

Upotreba u kulinarstvu

Zvezdasti anis se najčešće koristi u kineskoj i vijetnamskoj kuhinji, ali je našao svoj put do zapadne civilizacije. Uglavnom se koristi u pripremi supa, gulaša i jela kojima je potrebno dugotrajno dinstanje. Jedan je od pet začina koji čine popularnu kinesku mešavinu.

Možete ga dodavati i u slatka jela i pića, posebno kompote. Svršeno se slaže uz cimet i vanilu.

Kao zamenu za zvezdasti anis možete koristi i semenke anisa, ali skoro duplu količinu jer je njihova aroma puno blaža.

Mogući neželjeni efekti

Prije mnogo godina jedan medicinski časopis je objavio da ljudi često mešaju japanski i kineski zvezdasti anis. Japanski anis se pokazao kao veoma otrovan kod beba, jer se inače ovaj začin koristi kao lek protiv kolika u tradicionalnoj azijskoj medicini. U objavljenom članku se upozoravaju roditelji da bebama ne daju nikakve pripravke od zvezdastog anisa. Odrasli bi takođe trebalo da budu oprezni pri konzumaciji čaja od anisa i treba da se uvere da čaj ne sadrži japanski anis. Ako anis želite koristiti u medicinske svrhe obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

No customer reviews for the moment.

Write your review

Anis zvezdasti zacin

Anis zvezdasti zacin

Anis zvezdasti zacin

Cena je za pakovanje od 10 grama zacina.

Začinska biljka anis (Pimpinella anisum), kod nas nedovoljno zastupljena, obilato se koristi u Španiji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj i Rusiji. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Tosk

Write your review

Brand:
Product: Anis zvezdasti zacin
Description: Anis zvezdasti zacin Cena je za pakovanje od 10 grama zacina. Začinska biljka anis (Pimpinella anisum), kod nas nedovoljno zastupljena, obilato se koristi u Španiji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj i Rusiji. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Tosk
Category: Home
Price at : 90.00 RSD
Availability: (0 items)
Product rating for Anis zvezdasti zacin: 5 / 5 (1 total votes, 1 total reviews)
Visit our Google+ profile

Summary

  • Product Name:Anis zvezdasti zacin
  • Product Reference: Z 53
  • Price: 90,00 RSD
  • Product Width: 0.00 cm
  • Product Height: 0.00 cm
  • Product Depth: 0.00 cm
  • Product Weight: 0.00 kg
  • Description: Anis zvezdasti zacin Cena je za pakovanje od 10 grama zacina. Začinska biljka anis (Pimpinella anisum), kod nas nedovoljno zastupljena, obilato se koristi u Španiji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj i Rusiji. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, za anis su znali još drevni Egipćani pre tri i po hiljade godina. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Tosk
Path: > Anis zvezdasti zacin

30 other products in the same category :